Услови за патување

МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА

Генерален Директорат За Здравствени Информациони Системи

Почитувани,

Според новите протоколи за влез во нашата држава (објавени во Службен весник 18.08.2021) кои стапуваат на сила од 01.01.2022 година, Ве известуваме за следново:


За влез во Турција потребно е да имате:

 • Биометриски пасош со валидност од најмалку 6 месеца
 • Кој било од следните документи:
  • Медицинска потврда со негативен резултат од RT PCR SARS-CoV-2 тест, направен во рок од најмногу 72 часа пред влез во Турција,
  • Негативен резултат од брз брз антигенски тест направен во рок од најмногу 48 часа пред влез во Турција,
  • Сертификат / потврда за извршена имунизација (вакцинација) од вирусот SARS-CoV-2, односно примени најмалку 2 дози на вакцина против COVID-19, со поминати мин. 14 дена,
  • Потврда дека во последните 6 месеци сте ја прележале болеста со валиден документ издаден од Министерство за Здравство и преведено на англиски јазик,
 • Формулар за влез - секој што влегува во Турција мора да се регистрира на следниот линк најрано 72 часа пред влегување во земјата и откако ќе се добие QR кодот, потребно е да биде во печатена или електронска форма (на мобилен телефон). Пополнувањето на формуларот се прави како што е наведено во инструкциите на сликите подолу (чекор по чекор).

Сите горенаведени сертификати / потврди / тестови не се однесуваат и не се задолжителни за лица под 12 години, а регистрацијата на линкот не е задолжителна за лица под 6 години.


За сите патници кои што влегуваат во Македонија, почнувајќи од 01.09.2021 за влез во државата важат следниве правила, односно на граничниот премин задолжително е да се приложи коj било од следниве документи:

 • Сертификат / потврда за извршена имунизација (вакцинација) од вирусот SARS-CoV-2, односно примени најмалку 2 дози на вакцина против COVID-19.
 • Сертификат / потврда за прележан COVID-19 во последните 180 дена, сметајќи од денот на оздравувањето.
 • Медицинска потврда со негативен резултат од RT PCR SARS-CoV-2 тест, направен во рок од најмногу 72 часа пред влез во нашата држава.
 • Негативен резултат од брз тест за антиген направен во рок од најмногу 48 часа пред влез во нашата држава.

Сите горенаведени сертификати / потврди / тестови не се однесуваат и не се задолжителни за лица под 18 години.

Доколку патниците не ги приложат горенаведените сертификати / потврди / тестови при влез во државата, истите задолжително ќе бидат упатени на домашна самоизолација во времетраење од 7 дена.


За сите патници кои што ја напуштаат Македонија почнувајќи од 01.09.2021, за излез од државата важат следниве правила, односно на граничниот премин задолжително е да се приложи коj било од следниве документи:

 • Сертификат / потврда за извршена имунизација (вакцинација) од вирусот SARS-CoV-2, односно примени најмалку 2 дози на вакцина против COVID-19.
 • Сертификат / потврда за прележан COVID-19 во последните 180 дена, сметајќи од денот на оздравувањето.
 • Медицинска потврда со негативен резултат од RT PCR SARS-CoV-2 тест, направен во рок од најмногу 72 часа пред влез во нашата држава.
 • Негативен резултат од брз тест за антиген направен во рок од најмногу 48 часа пред влез во нашата држава.

Сите горенаведени сертификати / потврди / тестови не се однесуваат и не се задолжителни за лица под 18 години.


Ги известуваме сите патници дека има организирано тестирање за PCR SARS-CoV-2 тест во Анталија и Бодрум. Плаќањето може да биде во евра или со кредитна картичка.

 • Цената на ПЦР тестот во Анталија изнесува 20 eur
 • Цената на ПЦР тестот во Бодрум изнесува 30 eur

Сите дополнителни информации ќе ги добиете од нашите водичи во Анталија и Бодрум.

Во случај патникот да има позитивен тест, истиот ќе биде сместен во карантин во соба од хотелот, и ќе биде на трошок од патникот.

Авионскиот билет ќе биде ребукиран за друга дата во зависност од расположливоста на слободни места на нашите чартер летови со Тurkish Airlines, а доколку нема слободни места за враќање или нема летови за датаумот кога треба да се врати патникот, авионскиот билет ќе биде рефундиран, и ќе се издаде нов билет која може да биде и со различна цена во зависност од класата на седиште и авио компанијата. Трошокот ќе биде на патникот.

Резултатите од сите горенаведени сертификати / потврди / тестови, патниците ги приложуваат на враќање при пасошката контрола на аеродромот TAV во Скопје.

Чекор 1
Пополнете ги бараните полиња со Вашите податоци
step1
Чекор 2
Пополнете ги полињата за податоци на Вашиот престој / хотел
step2
Чекор 3
Внесете ги сите држави во кои што сте престојувале во последните 10 дена
step3
Чекор 4
Тука ќе видите извештај за Вашите податоци кои што ги испраќате. Доколку податоците се точни продолжете понатаму.
step4
Чекор 5
Ќе добиете QR код кој потребно е да биде во печатена форма или на мобилниот телефон.
step5